Kakmonster

Jag får mig alltid ett gott skratt när dottern och hennes sambo kommer över.

Häromsistens när de dök in frågade jag vad de hade gjort under dagen i övrigt. Visade sig att de hade åkt runt och spionerat på golfbanor...
- I högklackade skor, muttrade dottern som inte verkade riktigt lika glad åt att spionera på konkurrenterna till sin sambo som är greenkeeper på en golfklubb nära dig.

I går när de kom förbi för att äta middag hade ungdomarna först varit och handlat på Ica Maxi. När de betalat i kassan tyckte de att de behövde en belöning i form av något gott, varpå de kom på att de skulle köpa något i konditoriet utanför. Så dotterns sambo gick frankt fram, lade upp en tiokrona på disken och sa:
- Småkakor för tio kronor tack.

När han berättade det för mig hemma vid köksbordet kunde jag inte låta bli att skratta gott, varpå han snabbt förtydligade:
- Det hade ju kännts lite pinsamt och peka ut olika kakor och sen fråga hur mycket pengar man har kvar, ungefär som när man handlade godis i kiosken när man var liten. Då var det ju bättre att hon bara plockade ihop lite.

Varpå jag skrattade ännu mer...

De har så roliga idéer för sig det där unga paret. Dessutom är de ekonomiska till sinnet båda två. Det är i alla fall första gången jag hör någon handla småkakor för en tia som belöning för att man varit och handlat frukost... Men är man kakmonster så är man :)


Givande samtal? Not...

Det är strålande vackert väder i Polenlandet och jag är ofantligt nöjd med att ha blivit övertalad att ta en rask promenad i solskenet. Och därmed behövde jag inte ha ett dugg dåligt samvete när jag sedan slängde mig på solsängen och bara njöt för en stund.

Men det är inte alla som tar chansen att tanka lite solenergi.
Ringde hem till sonen för att kolla hur han mår och har det. Ibland är de där samtalen verkligen fattiga...

Jag: Hej! Det är mamma! Sov du?
Sonen: Nej.
Jag: Vad gör du då?
Sonen: Sitter vid datorn.
Jag: Vi har strålande vackert väder i Polen, hur har ni det där hemma?
Sonen: Bra.
Jag: Så ni har också vackert väder?
Sonen: Ja.
Jag: Ska du gå ut något då?
Sonen: Nej.
Jag: Har du ätit då?
Sonen: Ja.
Jag: I går också?
Sonen: Jaha. Trodde du menade igår.
Jag: Så du har inte ätit idag?
Sonen: Nej.
Jag: Kan inte du vara snäll och gå ut och tömma brevlådan? Jag tror att både fredagens post och lördagens tidning ligger kvar. Kan du göra det?
Sonen: Mmmm.
Jag: Jaha... Glöm inte ställa mobilen på väckning imorgon så du inte missar tåget till skolan.
Sonen: Mmmm.
Jag: Nä men då så, då får du ha en bra dag då?
Sonen: Okej, hej.
*klick*

Givande samtal? Inte direkt va. Men jag är ändå nöjd med att jag lyckats få sonen att lämna huset. Om än så bara för att tömma brevlådan...

Matkniv a la MacGyver

Jag tycker matknivar är bra att ha - när man äter!

Dottern upptäckte häromåret att matkniven även fungerar för andra ändamål. En vacker sommardag när jag kom hem hade dottern uppenbarligen tröttnat på att sola "framsidan". Så medan hon lät solstrålarna färga hennes rygg hade hon beslutat sig för en trädgårdsinsats.Den ljuvliga dottern hade därför krupit runt på knä och rensat bort ogräset mellan betongplattorna på uteplatsen. En ren fröjd för en mammas ögon.
Ända till jag kom in i köket och upptäckte vilket redskap hon använt... Just det. En matkniv. Behöver jag säga att den kniven aldrig mer blivit sig lik? Jag har spritat den, kokat den, putsat den - men knivens utseende vittnar om att den skurit i betydligt tuffare grejer än en grillad fläskfilé.

I går när jag gick in i badrummet på övervåningen fick jag - förvånat - syn på en annan matkniv i handfatet. Och diskborsten! Sonen är ju inte direkt kvick i vändningarna när det gäller att frivilligt ta hand om disken så det är klart jag blev fundersam. Särskilt när disken låg i badrummet...
Gick därför in på sonens rum med rynkad panna och frågade om han visste hur en matkniv hamnat i handfatet.
- Aaaah! Den ja... Jag glömde bort den. Hade den för att fixa till mitt tennisrack, förklarade sonen glatt.

Ibland undrar jag hur de tänker, mina barn.
Varför använder de matbesticken som verktyg när vi har alla möjliga, bättre, knivar för ändamål som att rensa ogräs och tälja bort tejp från tennisracket?
Är matknivar plötsligt nutidens schweizerknivar? Ni vet ett sånt där multiverktyg som MacGyver kunde rädda världen med.
Jag bara undrar.
Tills vidare konstaterar jag att besticksamlingen numera innehåller två defekta ätredskap, typ matknivar a la MacGyver.

Kvalitet före kvantitet

Jag tror att jag har sagt det förut, men jag har bokat in ett gäng kortare ledighetspass den här våren för att kunna vara i Polenlandet och umgås med maken.

Vi har nämligen slarvat den senaste tiden. Och det är aldrig bra.
När vi stod rådvilla och funderade på om vi skulle tordas ge oss på det här Polenäventyret som innebär att vi under ett par års tid bor i olika länder så resonerade vi mycket och länge.
Till slut kom vi fram till en gemensam slutsats. Det handlar inte om hur mycket tid vi är tillsammans, ett förhållande måste bero på vad vi gör av tiden när vi väl är tillsammans.

Vi kan leva ihop under samma tak i Sverige, sova bort kvällarna i tv-soffan och ägna helger åt tvätt och städning. Då får vi kvantitet.
Eller så kan vi bo i varsitt land, äta frukost ihop via Skype och ha underbara perioder ihop när vi väl ses i verkligheten.
Då får vi kvalitet.

Vi valde kvalitet före kvantitet. Dock mycket medvetna om att det krävs en del jobb från oss båda för att fixa det här.
Men nu har vi som sagt var slarvat. Slarvat med att ses. Slarvat med att få våra värdefulla återhämtningspauser ihop. Stunderna vi varit tillsammans har vi ägnat åt andra (dock inte mindre viktiga) åtaganden. Så därför har jag bokat upp mig på ett antal helger och småledigheter i Polenlandet under våren.
Ironiskt nog ser det nu ut som att jag kommer tillbringa de flesta av dessa tillfällen hemma. Själv.
Förra helgen stupade på askmoln. Just nu sitter jag med en tämligen tom och obokad ledig vecka framför mig och hindras återigen av ett askmoln. Frågan är om Valborgsresan ner till maken blir av. Och vår planerade tripp med anledning av ett jubileum i mitten på maj ligger kanske också i farozonen...

Nåja. Det är som det är. Istället för ett par härliga vårdagar i Polenlandet får jag väl ta mig i kragen och åka och panta burkar - och nu pratar vi plötsligt kvantitet....


Vulkanutbrott - sååå retro...

Jag skulle flyga ner till maken i Polenlandet imorgon. Skulle. Nu är flighten inställd. På grund av vulkanutbrott! Men hallå? Vad är det här? Finns det inga normala förklaringar till att vartenda nordeuropeiskt land stängt sina luftrum för flygtrafik? Nä, verkar inte så. Det känns lite extra surt eftersom vi så sent som i går kväll bokade - och betalade - biljetten som var ovanligt dyr för att vara lågprisflyg. Och så mindre än ett dygn senare blir det vulkanutbrott... Inte direkt vad jag hade väntat mig.

Men är jag egentligen förvånad? Nä. Faktiskt inte. Det brukar alltid dyka upp något konstigt när Hedlunds ska semestra.

Minns sommaren då regnet öste ner oavbrutet här hemma. Kallt var det också. Vi fick tag på en sista minuten till Rumänien, betalade och var skitlyckliga. Fram till dagen innan avresan då det stort klart att det värsta ovädret i Rumäniens historia slagit rot i dracula-landet. Folk dog i översvämningar och av kyla. I juli månad. Gissa hur glada vi blev på en skala?

Eller när vi skulle till Turkiet, men fick åka till akuten med dottern som var riktigt, riktigt sjuk bara timmar innan flyget skulle lyfta.

När jag och min kollega och vän flydde till Egypten en kylig februari-vecka bokade vi in oss på ett hotell på en liten ort som heter Safaga. Ingen hade någonsin hört talas om platsen. Förrän vi kom dit. Då blev Safaga plötsligt en världsnyhet på grund av en färjekatastrof utan dess like. Tusentals sörjande hysteriska anhöriga vallfärdade till byn och poliserna fick använda vattenkanoner för att lugna folkmassorna. Tja, och där satt vi på hotellet och vågade oss inte så långt utanför.

Skrattade också gott när vi bokade vår första resa till Tunisien och lyckades pricka in vår semester med första veckan på ramadan. Vi åkte bort för att sola, bada, äta och dricka gott - och då kanske inte bara läskeblask. Fem timmar efter vår ankomst till landet stängde man landets alkoholförsäljning. (Okej, inte på hotellet visade det sig, men innan vi fick veta det...)

Sommaren på Rhodos ska vi väl knappt prata om. Värsta skogsbranden i öns historia. Allra värst var det förstås där vi bokat in oss. Dagarna innan vi skulle dit rapporterade svenskarna om evakuering och hur rökmolnet lindade in sig som ett täcke runt sol och himmel och den enda färg som gick att få var av soten. Tack o lov vände vinden, men under veckan kunde vi ligga på stranden och se hur de ryska helikoptrarna vattenbombade i skogen bakom oss.

Var det förresten inte senast jag skulle flyga hem från Polen som mitt plan blev bombhotat?
För att inte tala om min lilla weekendtripp till Göteborg/Ljungskile då tågtrafiken kom att lamslås över hela landet för jag vet inte hur länge.

Listan kan göras längre.... Men just det här tar nog priset. Vulkanutbrott... Det är såååå retro (som min väninna konstaterade när hon hörde att jag inte kommer iväg som planerat). Jag kan bara hålla med. Vulkanutbrott läste man om i grundskolan, känns lite avlägset - fast just i dag väldigt, väldigt verkligt och nära.

Bajslukt i skogen

Jag var ute i trädgården på förmiddagen när en hel dagisgrupp i reflexvästar intog den lilla skogsdungen bakom vårt hus. Om jag förstod fröknarnas uppmaningar rätt så var barnens uppdrag att samla kvistar och grenar.
Jag tänkte ropa till dem att de kunde ta med min gamla julgran som ligger tryggt och stadigt i gränslandet mellan trädgården och skogen, men jag kom av mig när jag hörde en liten flicka förtjust ropa:
- Det luktar bajs i hela skogen!
Och sen fnittrande hon hejdlöst tillsammans med sina kompisar.

Tänk att småbarn upptäckt samma fenomen som jag gjort. Skillnaden är bara att jag upptäckt samma odör i trädgården där bajs efter grannkatter, rådjur och den enorma fasanfamiljen (som verkar skapa en koloni hemma hos oss) gör mitt liv surt. Kan ju bara ana hur det då luktar i "skogen" där de djur som ännu inte hittat ner till mig gör sina behov...

Eller förresten. Nu behöver jag ju inte längre "ana" hur det luktar. Hörde ju vad lill-tösen sa. Det luktar bajs i hela skogen...

Blåst på vägen hem

Jag visste det redan innan jag vred om startnyckeln - att jag garanterat skulle köra in i nattens stora poliskontroll någonstans i stan när jag var på väg hem från jobbet ikväll. Och jomen visst blev det så.

Körkortskoll.
Bilägarkoll.
Blåstest.

Fick grönt ljus på allt :). Okej, hade ju inte förväntat mig något annat heller. Och med handen på hjärtat blir jag sååå glad när farbror blå är ute och kollar bilisternas nykterhet på vägarna. Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Inte på något vis alls. Ska man dricka så ska man baske mig inte köra bil. Har man råd med alkohol så får man ta sig råd med taxi eller buss också. Eller helt enkelt gå om det ska vara på det viset.

Synd att de inte är ute och kollar oftare. Eller det kanske de är, men att det bara är jag som aldrig blir stoppad. Det här var tredje gången sedan jag fick körkort som jag stoppades i en kontroll och nu ska vi se hur länge jag haft lappen... Måste bli.... 24 år!!!!! (Japp. Tyckte det var lika bra att ta körkort direkt när jag fyllde 18)
Men tre kontroller på 24 år, och då kan jag väl också konstatera att dessa tre stoppen skett under de senaste tio åren. Nåja. Det är som det är. Och det är väl förmodligen bättre att det är andra kanaljer som stoppas och kontrolleras, tror ju inte jag hör till trafikvärstingarna direkt.

Egentligen bara en sak som man får ångest för när man stoppas och kontrolleras så där - och det är att visa den gräsliga körkortsbilden... Upptäckte vid kvällens kontroll att den faktiskt har, sånär som på ett par månader, tio år på nacken. Nåja. Nu är det väl förhoppningsvis inte bilden som de lägger så stor vikt vid, handlade mer om att se till att jag blev ordentligt blåst på vägen hem kan man säga :).

Kod 1000

Både dottern och jag har haft en ledig dag i dag och bestämde oss för att åka tillsammans till Ikea. Jättemysigt att få en riktig mor & dotter dag! Händer ju inte så ofta längre.

Väl framme på det stora möbelvaruhuset hade vi så mycket att prata om att vi nästan glömde bort vad vi var där för. Men efter lite fika så gick vi loss bland husgeråden. Eller skulle ha gjort det om inte en högtalar-röst förstört allt för oss.
- Viktigt personalmeddelande! Viktigt personalmeddelande! Kod 1000!

Jag och dottern tittade på varandra. Skrattade lite och fortsatte strosa mellan hyllorna. Då upprepades meddelandet igen. Nu blev vi ju riktigt nyfikna!
- Tror du det är koden för grovt rån? frågade jag dottern.
- Ja, inte vet jag, men kolla personalen, svarade dottern och nickade mot de blå/gul klädda personerna i vår omgivning.

Och mycket riktigt så hände något. Några gick raskt mot närmaste utgång. Andra sprang. Det var som om något osynligt dragit fram och bara sög upp all personal genom varenda befintlig dörr. Och hela tiden upprepades det viktiga kodade personalmeddelandet i högtalaren.

Om vi blev oroliga? Nä, det fanns inte på kartan. Däremot blev vi sjukt nyfikna på vad kod 1000 betyder! Vi spekulerade hej vilt, men insåg ju båda två att det egentligen måste vara fråga om någon form av övning. Plötsligt kunde vi inte alls fokusera oss på att handla - vi ville bara ha svar på koden! Och sen, efter typ en kvart, tjugo minuter så kom ett nytt meddelande:
- Ett personalmeddelande, kod 1000 har upphört.

- Nu! Nu måste de gå ut med ett kundmeddelande och berätta vad de sysslat med, sa jag till dottern.

Men gjorde de det? Nä. Icke sa nicke. Inte en förklaring - ingenting. Det är så taskigt mot oss nyfikna själar att man kan ruttna ihop för mindre. Men de får skylla sig själva. Bara för att vi fick fullt upp med att försöka knäcka koden så glömde vi bort att handla allt sådant där onödigt pryttel som man alltid får med sig från Ikea. Så man kan väl konstatera att våra plånböcker mådde bra av det där kodade meddelandet. Men jag kan ju inte för mitt liv tro att det var möbeljättens avsikt, att göra kunderna så nyfikna att de glömmer handla...


Tågstationen är borta

Fråga mig inte varför, men jag har fått Noice på hjärnan. Alltså inte oljud, utan det där 80-talsbandet. Okej, det kanske är oljud - men ändå - låtarna rullar oavbrutet i huvudet på mig. Lite underligt eftersom jag inte var något Noice-fan. I mitt flickrum var väggarna tapetserade med konkurrenten Gyllene Tider.

Nåväl. När jag fick klart för mig att dottern inte kände till musiken spelade jag häromdagen "En kväll i tunnelbanan" högt för henne i bilen. Tyckte att den borde passa henne som jobbar på Banverket. Eller Trafikverket som hennes arbetsgivare numera heter.
Dottern verkade dock måttligt imponerad av musikvalet som jag tyckte skulle passa som hennes signum.

Men skam den som ger sig! Så när hon kom över på middag häromkvällen fick hon samma smakprov en gång till. Men nu bara som skönsång (?) i köket av sin mor.
Högt och ljudligt tog jag ton.

- Tåget... Glider in på stationen, skrålade jag inlevelsefullt.
- Det heter inte stationen längre, kontrade dottern lugnt från kökssoffan där hon satt och försökte få ihop en spellista på Spotify åt sin far.

Jag kom av mig. Men tog ny sats, nu med modifierad sångtext.
- Tåget... Glider in på perrongen...

Längre hann jag inte förrän dottern tittade upp, flinade lite och förtydligade:
- Det heter driftplattform nu förtiden.

Jaha. Och så dog den gamla slagdängan. Tänk att Banverket inte bara klarat av att avliva tågtrafiken i vinter, nu har de även lyckats döda en 80-talsklassiker. Inte konstigt att de bytt namn till Trafikverket. På något vis måste de väl undkomma alla onda tankar som namnet Banverket associeras med efter den här vintern. Men att de behövde gå så långt som att byta ut tågstationerna till driftplattformar kan jag väl tycka är lite väl magstarkt. Men vad vet jag? Jag jobbar ju inte med tåg...